Web uygulaması, İnternet üzerinden görevleri gerçekleştirmek için web tarayıcılarını ve web teknolojisini kullanan bir bilgisayar programıdır.

Genel Bakış

Milyonlarca işletme İnternet’i uygun maliyetli bir iletişim kanalı olarak kullanıyor. Hedef pazarları ile bilgi alışverişinde bulunmalarına ve hızlı, güvenli işlemler yapmalarına olanak tanır. Bununla birlikte, etkili etkileşim ancak işletme gerekli tüm verileri yakalayıp depolayabildiğinde ve bu bilgileri işleme ve sonuçları kullanıcıya sunma araçlarına sahip olduğunda mümkündür.

Web uygulamaları, bilgilerin depolanması ve geri alınması için sunucu tarafı komut dosyalarının (PHP ve ASP) ve kullanıcılara bilgi sunmak için istemci tarafındaki komut dosyalarının (JavaScript ve HTML) bir kombinasyonunu kullanır. Bu, kullanıcıların çevrimiçi formları, içerik yönetim sistemlerini, alışveriş sepetlerini ve daha fazlasını kullanarak şirketle etkileşim kurmasına olanak tanır. Ek olarak, uygulamalar çalışanların belge oluşturmasına, bilgi paylaşmasına, projeler üzerinde işbirliği yapmasına ve konum veya cihazdan bağımsız olarak ortak belgeler üzerinde çalışmasına olanak tanır.

Bir web uygulaması nasıl çalışır?

Web uygulamaları genellikle JavaScript ve HTML gibi tarayıcı destekli bir dilde kodlanır, çünkü bu diller programı çalıştırılabilir hale getirmek için tarayıcıya güvenir. Bazı uygulamalar dinamiktir ve sunucu tarafında işlem gerektirir. Diğerleri, sunucuda herhangi bir işlem gerektirmeden tamamen statiktir.

Web uygulaması, istemciden gelen istekleri yönetmek için bir web sunucusuna, istenen görevleri gerçekleştirmek için bir uygulama sunucusuna ve bazen bilgileri depolamak için bir veritabanına ihtiyaç duyar. Uygulama sunucusu teknolojisi ASP.NET, ASP ve ColdFusion’dan PHP ve JSP’ye kadar çeşitlilik gösterir.

Tipik bir web uygulaması akışı şöyle görünür:

  1. Kullanıcı, bir web tarayıcısı veya uygulamanın kullanıcı arayüzü aracılığıyla İnternet üzerinden web sunucusuna bir isteği tetikler.
  2. Web sunucusu bu isteği uygun web uygulama sunucusuna iletir
  3. Web uygulama sunucusu , veritabanını sorgulama veya verileri işleme gibi istenen görevi gerçekleştirir ve ardından istenen verilerin sonuçlarını oluşturur
  4. Web uygulama sunucusu, sonuçları istenen bilgiler veya işlenmiş verilerle web sunucusuna gönderir.
  5. Web sunucusu , daha sonra kullanıcının ekranında görünen istenen bilgilerle istemciye yanıt verir.

Bir web uygulaması örneği

Web uygulamaları arasında çevrimiçi formlar, alışveriş sepetleri, kelime işlemciler, elektronik tablolar, video ve fotoğraf düzenleme, dosya dönüştürme, dosya tarama ve Gmail, Yahoo ve AOL gibi e-posta programları bulunur. Popüler uygulamalar arasında Google Apps ve Microsoft 365 bulunur.

Google Apps for Work’te Gmail, Google Dokümanlar, Google E-Tablolar, Google Slaytlar, çevrimiçi depolama ve daha fazlası bulunur. Diğer işlevler, belgelerin ve takvimlerin çevrimiçi paylaşımını içerir. Bu, tüm ekip üyelerinin aynı anda bir belgenin aynı sürümüne erişmesini sağlar.


Web Tabanlı Uygulama İster misiniz?

Hemen Şimdi Fiyat Teklifi Alın


Bir web uygulamasının faydaları

  • Web uygulamaları, tarayıcı uyumlu olduğu sürece işletim sistemi veya cihazdan bağımsız olarak birden çok platformda çalışır
  • Tüm kullanıcılar aynı sürüme erişerek herhangi bir uyumluluk sorununu ortadan kaldırır
  • Sabit sürücüye takılmazlar, böylece alan sınırlamalarını ortadan kaldırırlar
  • Abonelik tabanlı web uygulamalarında (yani SaaS) yazılım korsanlığını azaltırlar
  • İşletme için daha az destek ve bakım gerektiğinden ve son kullanıcının bilgisayarı için daha düşük gereksinimler olduğundan, hem işletme hem de son kullanıcı için maliyetleri düşürürler.

Sonuç

Şirketler ve bireyler arasında artan İnternet kullanımı, işletmelerin çalışma şeklini etkilemiştir. Bu, şirketler geleneksel modellerden bulut tabanlı ve ızgara modellerine geçerken web uygulamalarının yaygın bir şekilde benimsenmesine yol açtı. Web uygulamaları, işletmelere operasyonlarını düzene koyma, verimliliği artırma ve maliyetleri azaltma yeteneği verir.

E-posta istemcileri, kelime işlemcileri, elektronik tablolar ve diğer programlar gibi bu çevrimiçi uygulamalar, masaüstü sürümleriyle aynı işlevselliği sağlar. Bununla birlikte, birden çok platformda çalışma, daha geniş bir erişime sahip olma ve her yerden kolayca erişilebilir olma gibi ek bir avantaja sahiptirler.